środa, 10 czerwca 2015

Placuszki jogurtowe.

Kolacja... Niesamowity głód i chęć na coś innego niż kanapki.



Produkty:
mały jogurt naturalny
jajko
mąka pszenna 2-3 łyżki
mąka żytnia 2-3 łyżki
2 łyżeczki cukru trzcinowego
olej lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszałam z jajkiem, a następnie stopniowo dodawałam mąkę i cukier. Wszystko dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam małe placuszki.

Wyszły syte i smaczne.

Lisi

wtorek, 9 czerwca 2015

Zdrowe i lekkie spaghetti!!!

Uwielbiam makarony... Odkąd zaczęłam jeść razowy makaron po takim obiedzie czuje się pełniejsza i bardziej nasycona. Zauważyłam również pewną różnicę w smakach makaronów. Niektóre białe makarony po ugotowaniu robią się sztucznie śliskie, a ich smak jest dziwny. Choć na etykietach tych makaronów nic nie wygląda podejrzanie to ich smak mnie odrzuca. Z białych makaronów dobry smak ma, np.: Lubella. Swój brązowy makaron kupuję w Biedronce i bardzo mi smakuje.

Produkty:
dobrej jakości mięso mielone wołowo-wieprzowe
kilka pomidorów
czosnek
cebula
oregano
bazylia
pieprz
sól morska
słodka papryka
olej
ser żółty do posypania
makaron pełnoziarnisty

Sposób przygotowania:

Mięso podsmażyłam na małej ilości oleju. Doprawiłam solą morską, pieprzem i słodką papryczką. Pomidory obrałam ze skóry. Pokrojone pomidory wraz z czosnkiem i cebulą zmiksowałam w blenderze. Do powstałego sosu wsypałam przyprawy. Kiedy mięso było dostatecznie przysmażone dolałam sos i wszystko dusiłam pod przykryciem. W międzyczasie ugotowałam makaron.


Jak wyszło?
Zdrowo i pysznie :D


Lisi


poniedziałek, 8 czerwca 2015

 Pyszne smoothie – zielone i czerwone!

Ile czasu zajmuje zrobienie zdrowego koktajlu? Pięć minut. Główną zaletą tego typu koktajli jest skondensowanie kilku owoców. Wszystkie razem smakują pysznie. Czy jest to tylko chwilowa moda? Nie sądzę. Uważam, że w jadłospisie przeciętnego polaka rozpoczęły się zmiany. Nie chcemy jeść kotletów w panierkach, tłustych mięs i smażyć wszystkiego na smalcu. Chcemy być zdrowi. W myśl zasady „Jesteś tym co jesz”, warto się zastanowić co jemy.





Moje koktajle.

Czerwone smoothie


Składniki:
szpinak
truskawki
borówki






Zielone smoothie

Składniki:
szpinak
kiwi
banan
jogurt naturalny





Owoców powinno być więcej niż warzyw. Wówczas koktajl ma smak owocowy, a warzyw praktycznie nie czuć. Uwielbiam te koktajle. Dają uczucie sytości i stanowią bombę witaminową.

Lisi


sobota, 6 czerwca 2015

Jak nazwiesz ten styl życia?

Takie pytanie postawił D. Woliński prowadzącym program „Miasto Kobiet”. Sama rozmowa dotyczyła zdrowego stylu życia, stylu fitness. Pojawiło się w niej kilka ciekawych aspektów. Pierwszym ciekawym pytaniem było to o rozwój pewności siebie, która odbywa się stopniowo na siłowni. Czy faktycznie ma to miejsce? Według rozmówców, jak również moim zdaniem jest to naturalny efekt pracy nad sobą. Efekty, które uzyskujemy poprzez trening, mają swoje odzwierciedlenie w naszym umyśle. Nie chodzi tylko o postrzeganie samych siebie jako idealnych, ale o drogę, którą pokonujemy. Walka, budowanie, ciężka praca wpływają na nasz charakter i pewność siebie.
Drugim ciekawym aspektem prowadzonej rozmowy były selfie z siłowni. Dawid Woliński stwierdził, że to część procesu zmiany, chęć pokazania efektów i zachęcenia innych do pracy nad samym sobą. Czy tak jest faktycznie?
Kiedy sama zaczynałam swoją przygodę ze zdrowym stylem życia moją inspiracją stałą się Ewa Chodakowska. Szczególną uwagę poświęcałam jej stronie na fajsie. Bardzo mi się podobało, gdy prawdziwe kobiety pokazywały swoje efekty. Wiele z nich przyćmiłoby dziś nie jedną gwiazdę z okładki, którą sztucznie ulepszono w programie komputerowym. Portale społecznościowe są dla wielu z nas częścią życia. Niektórzy lubią opowiadać o swoim życiu i być w kontakcie z każdym, a inni są bardziej skryci. To miło mieć przyjaciół, którzy cię wspierają również na portalach społecznościowych.
Ostatni zwrot rozmowy nastąpił, gdy jedna z prowadzących stwierdziła, że zwykły pracujący człowiek nie może mieć czasu na robienie koktajli i przygotowanie sobie jedzenie. Tylko to właśnie zwykli ludzie przechodzą największe przemiany. Nie trzeba być bogaczem i dysponować czasem. Wystarczy dobrze czasem zarządzać. Przygotowanie koktajlu z owoców i warzyw to zaledwie pięć minut pracy. Zjedzenie owsianki na śniadanie, zabranie kanapek z ciemnym pieczywem do pracy nie wymaga wielkiej filozofii. Zamiast kupnych sałatek z kurczakiem można zrobić własną w domu. Dyskusja trwała nadal, aż w końcu padło tytułowe pytanie: a jak nazwiesz ten styl życia? Dzień zaczyna od croissanta i kawy...



Jak wybrać???? 
Co wybrać???











źródło zdjęć: internet

Ja sama lubię croissanty... Ale nie są dla mnie codziennym śniadaniem. Obrazki powyżej pokazują da style odżywiania się. Można jeść rozważnie, a można jeść"po polsku". Niektórzy obudza się zbyt późno bo ten niewinny kotlecik w panierce jedzony co drugi dzień zostawia po sobie ślady. 


Zatem trzeba dokonać wyboru... W tej chwili sama muszę rozważnie wybierać, by moje maleństwo było zdrowe. Mądry wybór pozwoli na zachowanie dobrego samopoczucia, a także chroni ciało przed wielkimi zmianami. Udowodniono, że nieodpowiednia dieta powoduje zwiększanie się ryzyka powstawania rozstępów, cellulitu.  

Do przemyślenia ...
Lisi

piątek, 5 czerwca 2015

Piątkowe obiady – ziemniaki z jajkiem sadzonym i fasolką

Fasolka... FASOLKA... Ona wręcz chodziła za mną i błagała „Zjedz mnie, zjedz mnie!!!!” I te ziemniaczki z jajkiem... Jak dawniej, w domu, gdy mama gotowała błyskawiczny obiadek.
Piątek to tak jak wspominałam wyjątkowy dzień. Od początku mama uczyła mnie szacunku dla tego wydarzenia. W każdy postny piątek królowało specjalne, bezmięsne menu:
makaron z serem białym, ryż z białym serem, naleśniki, leniwe, kopytka, racuchy, ryba w panierce i różne zupy.

A poniżej mój piątek.
Przepis na ziemniaki w poprzednim poście.

Produkty:
jajka
fasolka szparagowa
bułka tarta
masło
przyprawy: sól morska, pieprz



Sposób przygotowania:

Fasolkę wypłukałam i poobcinałam końcówki. Następnie gotowałam na średniej mocy do zmięknięcia. Bułkę tartą usmażyłam na maśle, po czym dodałam ugotowaną i odlaną fasolkę.
Jajka w wersji sadzonej usmażyłam na masełku.
Do tego pieczone ziemniaczki. Jako dodatek: jogurt naturalny.

I pyszny obiadek gotowy:D


Lisi

wtorek, 2 czerwca 2015

Błyskawiczna sałatka z pomidorów...

Kupienie dobrych pomidorów jest jak wygranie losu a loterii. Ja mam swoje sprawdzone gatunki i miejsca. Sałatka jest doskonałą opcją na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Nie zawiera soli.

Produkty:
pomidory
kapary
czarne oliwki
liście sałaty
oregano
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty należy pokroić i wymieszać. Ja doprawiłam je tylko oregano i polałam oliwą z oliwek.

Szybka i smaczna


Lisi
Pieczone, młode ziemniaczki i kotlety wołowe.

Mięso mielone jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. Można z niego zrobić wiele smacznych potraw. Dziś proponuję kotleciki z mięsa wołowego i pyszne pieczone ziemniaczki.

Produkty:

Mięso:
500g chudego mielone mięso wołowe
cebulka dymka
czosnek
bułka tarta pół szklanki
jajko
pół pomidora
przyprawy: mielona słodka papryka, sól

Ziemniaki
przyprawy: oregano, słodka papryka, pieprz ziołowy
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Mięso:
W blenderze zmiksowałam pomidora, cebulę i czosnek. Do mięsa dodałam przyprawy , pół szklanki tartej bułki, roztrzepane jajo i resztę zmiksowanych produktów. Masę dokładnie wymieszałam i ulepiłam osiem kotletów. Kotlety smażyłam około 30-40 minut na patelni grillowej.

Ziemniaki:
Obrane młode ziemniaczki podgotowałam w osolonej wodzie. Następnie zmieszałam wszystkie przyprawy. Odlane ziemniaki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki zalałam oliwą z oliwek i posypałam przyprawami. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 200 stopni, bez termoobiegu. Piekłam około 40 minut.




Kapustka – na zdjęciu, sekret babuni.
Mniam, mniam


Lisi