wtorek, 22 września 2015

Zdrowsza przekąska – ciasteczka owsiane.

Pragnę czekolady... Ale nie takiej z cukru tylko z miazgi kakaowej. Postanowiłam upiec ciasteczka z mąki owsianej.



Z 1 i 2/3 szklanki płatków owsianych za pomocą blendera zrobiłam mąkę owsianą.

Produkty:
mąka owsiana z 1 i 2/3 szklanki płatków owsianych
jajko
3-4 łyżki brązowego cukru
125 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
¾ tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnku i pozostawić do ostygnięcia. Jajko zmiksować z solą i cukrem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać masę jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszać i wsypać pokruszoną lub zblendowaną czekoladę.
Wszystko wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy ciasteczka za pomocą łyżki do lodów. Uwaga nie mogą one być zbyt grube (około 1cm). Piekarnik rozgrzać z termoobiegiem na około 160 stopni i piec ciasteczka maksymalnie 18 minut.

Moje wyszły bardzo kruche i smaczne.
Lisi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz