Zdrowsza przekąska – ciasteczka owsiane.
Pragnę czekolady... Ale nie takiej z
cukru tylko z miazgi kakaowej. Postanowiłam upiec ciasteczka z mąki
owsianej.
Z 1 i 2/3 szklanki płatków owsianych
za pomocą blendera zrobiłam mąkę owsianą.
Produkty:
mąka owsiana z 1 i 2/3 szklanki
płatków owsianych
jajko
3-4 łyżki brązowego cukru
125 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
sól
¾ tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnku i
pozostawić do ostygnięcia. Jajko zmiksować z solą i cukrem. Mąkę
zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać masę jajeczną. Wszystko
dokładnie wymieszać i wsypać pokruszoną lub zblendowaną
czekoladę.
Wszystko wstawiamy do lodówki na
godzinę. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Formujemy ciasteczka za pomocą łyżki do lodów. Uwaga
nie mogą one być zbyt grube (około 1cm). Piekarnik rozgrzać z
termoobiegiem na około 160 stopni i piec ciasteczka maksymalnie 18
minut.
Moje wyszły bardzo kruche i smaczne.
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz