sobota, 31 października 2015

Kotlety mielone z indyka, z cukinią i pietruszką w środku.

Kolejny raz cukinia. Po ostatnim gotowaniu zostało mi nieco tego warzywa. Moja dobra koleżanka P. narobiła mi smaka na mielone. Postanowiłam przygotować wartościowy, fajny posiłek z indyczym mięsem mielonym. Zdecydowałam się na kotlety smażone, bo niedługo będę musiała unikać ciężkiego jedzenia. 

Produkty:
około 300 g mięsa mielonego z indyka
kromka ciemnego pieczywa
jajko
cukinia
natka pietruszki
oliwa z oliwek
przyprawy: pierz i sól morska

Sposób przygotowania:
Kromkę chleba namoczyłam w gorącej wodzie. Cukinię obrałam i starłam na grubych oczkach. Do miski z cukinią wsypałam soli i odstawiłam ją na kilka chwil. Do mielonego mięsa wlałam jajko i dodałam namoczony chleb. Następnie przyprawiłam mięso solą i pieprzem. Natkę pokroiłam na bardzo drobne kawałki. Cukinię odcisnęłam z wody i dodałam ją do mięsa wraz z pietruszką. Wszystko razem wymieszałam. Przygotowałam kotleciki i obtoczyłam je w bułce tartej. Następnie podsmażyłam je na patelni. Wszystkie kotlety przełożyłam do naczynia żaroodpornego i dopiekłam je  w około 150 stopniach. 

J. przygotował ziemniaki. Na zdjęciu jego talerz pełen obfitości.

Wyszło przepysznie.
Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz