Obiad dla mamy karmiącej piersią - Pulpeciki w sosie koperkowym.
Ten delikatny obiad bardzo zasmakował mojemu mężowi. Nie ma w nim nic smażonego, tylko gotowane produkty. Wszystko można zrobić w kilka chwil.
Produkty:
mielone mięso z indyka
płatki owsiane pół szklanki
kaszka manna kilka łyżeczek
jajko
bułka tarka kilka łyżek
pieprz
sól
oregano
jogurt naturalny
mąka razowa kilka łyżek
koperek
Sposób przygotowania:
Mięso mielone wymieszać z bułka tartą, płatkami owsianymi, kaszką manną i jajkiem. Wszystko doprawić przyprawami. Z tak przygotowanego mięsa formować kulki, które następnie należy obtoczyć w mące. Do garnka wlewamy tyle wody, by przykryć pulpeciki. Mięso wkładamy do wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut. Następnie odlewamy do szklanki nieco powstałego sosu. Dodajemy do niego dwie łyżki mąki i jogurt naturalny. Wszystko wlewamy do kotletów i mieszamy. Wsypujemy koperek i dusimy pulpety przez kilka chwil.
Wyszło smakowicie.
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz