Moja lekka botwinka...
Zrobienie dobrej zupy z botwiny wcale
nie należy do łatwych. Długo szukałam dobrego przepisu i w końcu
znalazłam.
Produkty:
bulion warzywny (1,5-2 litry)
pęczek botwiny z burakami
kilka ziemniaków
śmietanka do zupy
2-3 łyżki soku z cytryny
przyprawy: pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Przygotować bulion warzywny. Buraczki
i ziemniaki obrać. Liście botwinki dokładnie umyć i pokroić.
Buraczki pokroić na małe cząstki. Do garnka wlać dwie łyżki
oliwy z oliwek i podsmażyć pokrojone ziemniaczki. Do ziemniaków
wlać bulion i gotować kilka minut. Gdy ziemniaki będą prawie
miękkie należy dorzucić buraczki. Wszystko gotować pięć minut,
po czym wrzucić liście botwinki. Zupkę zabielić: do szklanki wlać
kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietanka. Wszystko wlać do zupy
i doprawić: solą morską, pieprzem, sokiem z cytryny.
Zupka jest delikatna, dodaje energii...
Jest smaczna.
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz