środa, 24 czerwca 2015

Moja lekka botwinka...

Zrobienie dobrej zupy z botwiny wcale nie należy do łatwych. Długo szukałam dobrego przepisu i w końcu znalazłam.

Produkty:
bulion warzywny (1,5-2 litry)
pęczek botwiny z burakami
kilka ziemniaków
śmietanka do zupy
2-3 łyżki soku z cytryny
przyprawy: pieprz i sól

Sposób przygotowania:
Przygotować bulion warzywny. Buraczki i ziemniaki obrać. Liście botwinki dokładnie umyć i pokroić. Buraczki pokroić na małe cząstki. Do garnka wlać dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć pokrojone ziemniaczki. Do ziemniaków wlać bulion i gotować kilka minut. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie należy dorzucić buraczki. Wszystko gotować pięć minut, po czym wrzucić liście botwinki. Zupkę zabielić: do szklanki wlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietanka. Wszystko wlać do zupy i doprawić: solą morską, pieprzem, sokiem z cytryny.

Zupka jest delikatna, dodaje energii...
Jest smaczna.


Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz