Ryżanka - zupa dla mamy karmiącej
Ryżanka jest bardzo sytą i smaczną zupą. Idealnie smakuje z natką pietruszki. Dla mamy karmiącej piersią jest świetną alternatywą, gdy znudzą nam się inne zupy. Mój sposób na gotowanie zup już znacie. Głównie gotuję zupy na bulionach warzywnych. Dlaczego? Dla zdrowia. Ostatnio w PnŚ oglądałam rozmowę z dietetykiem na temat spożywania mięsa. Okazuje się, że zbyt duże spożycie mięsa może przyczyniać się do chorób przewodu pokarmowego, w tym raka. Ja z mięsa nie zrezygnuję, ale warto zastanowić się czy w codziennej diecie potrzebne są nam porcje obiadowe.
Zaletą ryżanki jest fakt, że gotuje się ją zaledwie w kilka chwil.
Produkty:
3-4 ziemniaki
włoszczyzna: pietruszka, seler, marchew
przyprawy: liść laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, pieprz, sól morska
torebka ryżu
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrałam i ugotowałam z niej około 1,5 litra wywaru. Wywar przyprawiłam kolorowym pieprzem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Zmniejszyłam "ogień", na którym gotowałam wywar i dołożyłam do niego pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ryż. Ważne żeby ziemniaki były pokrojone na małą kostkę. Wszystko gotowałam do zmięknięcia ryżu. Z wywaru wyjęłam pietruszkę, seler i marchew. Marchewkę pokroiłam i ponownie włożyłam do zupy. Ostatecznie doprawiłam zupkę.
Wyszło smakowicie.
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz