Kotlety mielone z kapustą w środku...
Kilka dni temu zrobiłam kotlety
mielone, zmodyfikowane... Naszła mnie ochota na prawdziwego
kotlecika. Nie przepadam za smażonym jedzeniem, ale raz na jakiś
czas nikomu nie zaszkodzi.
Produkty:
mięso mielone wołowo-wieprzowe
ugotowany ryż biały lub brązowy
sól morska, pieprz
młoda kapusta ¼ główki
cebula
czosnek
bułka pszenna
jajko
olej rzepakowy
bułka tarta
Sposób przygotowania
Bułkę zalać ciepłą wodą tak by
nasiąkła. Do mięsa dodać jajko, posiekaną cebulkę i ząbek
czosnku. Bułkę i mięso wymieszać. Kapustę posiekać na małe
kawałeczki. Opłukać i odcisnąć wodę. Do mięsnej masy dodać
ryż i kapustę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, doprawić do
smaku. Z powstałej masy formować kotleciki i obtaczać je w bułce
tartej. Smażyć na oleju rzepakowym do zarumienienia. Wszystkie
kotlety podpiec w piekarniku.
Wyszło wyśmienicie...
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz