wtorek, 30 czerwca 2015

Pyszny, lekki, zdrowy KRUPNIK.

Lekka, zdrowa zupa nie raz poratuje nam życie. Doskonała, gdy nagle wpadną goście. Dobrze smakuje na obiad i kolację. Jest bombą wartości odżywczych. Szczególnie z kaszą. Bardzo lubię musy warzywne. Krupnik należy do zup wysoko rozgrzewających dlatego na deszczowe, chłodniejsze dni dobrze zjeść taką zupkę.

Produkty:
¾ szklanki kaszy perłowej
około 2 litrów zimnej wody
mięso na wywar – ja wybrałam pierś z kurczaka, ponieważ można ją wykorzystać do sałatek, a zupka jest lżejsza
włoszczyzna w całości: cebula, por, pietruszka, czosnek, seler
włoszczyzna pokrojona: marchewka
przyprawy: sól morska, pieprz, liść laurowy, kolorowy pieprz ziarnisty
ziemniaki około 5



Sposób przygotowania:

Przygotowanie zupy zaczynamy od wywaru. Do garnka wlewam około 2 litrów zimnej wody i wkładam oczyszczoną pierś z kurczaka. Do wywaru wsypuję kilka ziaren pieprzu, odrobinę soli i dwa liście laurowe. Wszystko gotuję do 10 minut zbierając szumowiny. Po tym czasie dodaję włoszczyznę bez marchewki i opłukaną kaszę, Zupę gotuję na średniej mocy aż kasza będzie prawie miękka. Po tym czasie dorzucam marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawiam do smaku i gotuję do zmięknięcia ziemniaków.
W międzyczasie wyjmuję cebulę i seler z zupy. Robię to żeby zupa nie przeszłą cebulą. A kiedyś tak mi się zdarzyło...


Wyszło naprawdę pysznie...
Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz