Pyszny, lekki, zdrowy KRUPNIK.
Lekka, zdrowa zupa nie raz poratuje nam
życie. Doskonała, gdy nagle wpadną goście. Dobrze smakuje na
obiad i kolację. Jest bombą wartości odżywczych. Szczególnie z
kaszą. Bardzo lubię musy warzywne. Krupnik należy do zup wysoko
rozgrzewających dlatego na deszczowe, chłodniejsze dni dobrze zjeść
taką zupkę.
Produkty:
¾ szklanki kaszy perłowej
około 2 litrów zimnej wody
mięso na wywar – ja wybrałam pierś
z kurczaka, ponieważ można ją wykorzystać do sałatek, a zupka
jest lżejsza
włoszczyzna w całości: cebula, por,
pietruszka, czosnek, seler
włoszczyzna pokrojona: marchewka
przyprawy: sól morska, pieprz, liść
laurowy, kolorowy pieprz ziarnisty
ziemniaki około 5
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zupy zaczynamy od wywaru.
Do garnka wlewam około 2 litrów zimnej wody i wkładam oczyszczoną
pierś z kurczaka. Do wywaru wsypuję kilka ziaren pieprzu, odrobinę
soli i dwa liście laurowe. Wszystko gotuję do 10 minut zbierając
szumowiny. Po tym czasie dodaję włoszczyznę bez marchewki i
opłukaną kaszę, Zupę gotuję na średniej mocy aż kasza będzie
prawie miękka. Po tym czasie dorzucam marchewkę i pokrojone w
kostkę ziemniaki. Zupę doprawiam do smaku i gotuję do zmięknięcia
ziemniaków.
W międzyczasie wyjmuję cebulę i
seler z zupy. Robię to żeby zupa nie przeszłą cebulą. A kiedyś
tak mi się zdarzyło...
Wyszło naprawdę pysznie...
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz