piątek, 5 czerwca 2015

Piątkowe obiady – ziemniaki z jajkiem sadzonym i fasolką

Fasolka... FASOLKA... Ona wręcz chodziła za mną i błagała „Zjedz mnie, zjedz mnie!!!!” I te ziemniaczki z jajkiem... Jak dawniej, w domu, gdy mama gotowała błyskawiczny obiadek.
Piątek to tak jak wspominałam wyjątkowy dzień. Od początku mama uczyła mnie szacunku dla tego wydarzenia. W każdy postny piątek królowało specjalne, bezmięsne menu:
makaron z serem białym, ryż z białym serem, naleśniki, leniwe, kopytka, racuchy, ryba w panierce i różne zupy.

A poniżej mój piątek.
Przepis na ziemniaki w poprzednim poście.

Produkty:
jajka
fasolka szparagowa
bułka tarta
masło
przyprawy: sól morska, pieprz



Sposób przygotowania:

Fasolkę wypłukałam i poobcinałam końcówki. Następnie gotowałam na średniej mocy do zmięknięcia. Bułkę tartą usmażyłam na maśle, po czym dodałam ugotowaną i odlaną fasolkę.
Jajka w wersji sadzonej usmażyłam na masełku.
Do tego pieczone ziemniaczki. Jako dodatek: jogurt naturalny.

I pyszny obiadek gotowy:D


Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz