wtorek, 2 czerwca 2015

Pieczone, młode ziemniaczki i kotlety wołowe.

Mięso mielone jest bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. Można z niego zrobić wiele smacznych potraw. Dziś proponuję kotleciki z mięsa wołowego i pyszne pieczone ziemniaczki.

Produkty:

Mięso:
500g chudego mielone mięso wołowe
cebulka dymka
czosnek
bułka tarta pół szklanki
jajko
pół pomidora
przyprawy: mielona słodka papryka, sól

Ziemniaki
przyprawy: oregano, słodka papryka, pieprz ziołowy
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Mięso:
W blenderze zmiksowałam pomidora, cebulę i czosnek. Do mięsa dodałam przyprawy , pół szklanki tartej bułki, roztrzepane jajo i resztę zmiksowanych produktów. Masę dokładnie wymieszałam i ulepiłam osiem kotletów. Kotlety smażyłam około 30-40 minut na patelni grillowej.

Ziemniaki:
Obrane młode ziemniaczki podgotowałam w osolonej wodzie. Następnie zmieszałam wszystkie przyprawy. Odlane ziemniaki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki zalałam oliwą z oliwek i posypałam przyprawami. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 200 stopni, bez termoobiegu. Piekłam około 40 minut.




Kapustka – na zdjęciu, sekret babuni.
Mniam, mniam


Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz