Pieczone, młode ziemniaczki i kotlety
wołowe.
Mięso mielone jest bardzo wdzięcznym
produktem spożywczym. Można z niego zrobić wiele smacznych potraw.
Dziś proponuję kotleciki z mięsa wołowego i pyszne pieczone
ziemniaczki.
Produkty:
Mięso:
500g chudego mielone mięso wołowe
cebulka dymka
czosnek
bułka tarta pół szklanki
jajko
pół pomidora
przyprawy: mielona słodka papryka, sól
Ziemniaki
przyprawy: oregano, słodka papryka,
pieprz ziołowy
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso:
W blenderze zmiksowałam pomidora,
cebulę i czosnek. Do mięsa dodałam przyprawy , pół szklanki
tartej bułki, roztrzepane jajo i resztę zmiksowanych produktów.
Masę dokładnie wymieszałam i ulepiłam osiem kotletów. Kotlety
smażyłam około 30-40 minut na patelni grillowej.
Ziemniaki:
Obrane młode ziemniaczki podgotowałam
w osolonej wodzie. Następnie zmieszałam wszystkie przyprawy. Odlane
ziemniaki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki
zalałam oliwą z oliwek i posypałam przyprawami. Naczynie wstawiłam
do piekarnika na 200 stopni, bez termoobiegu. Piekłam około 40
minut.
Kapustka – na zdjęciu, sekret
babuni.
Mniam, mniam
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz