Rolada biszkoptowa z bitą śmietanką
Dzisiejszy dzień upływa pod hasłem
„przygotowań na działkę”. Jutro czeka nas gościna u
znajomych. Każdy coś przygotowuje. Ja zrobiłam coś prostego i
słodkiego...
Produkty:
4 jajka
1/3 szklanki białego cukru
¾ szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
śmietan fix
mleko
gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Białka oddzieliłam od żółtek i
ubiłam je z cukrem. Cukier wsypywałam powoli. Do ubitych białek
wlałam żółtka i stopniowo wsypywałam mąkę z proszkiem do
pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termoobiegiem. Masę
wylałam na dużą blaszkę wypełnioną papierem do pieczenia.
Ciasto piekłam około 10 minut. Po wyjęciu ciasto należy oddzielić
od papieru i zawinąć w nowy papier. Tak jak na roladę, zrolować.
Bita śmietana:
Najpierw ubijałam ze śmietanki 30%,
ale wyszło masło. Na szczęście J. miał w zapasie śmietan fix.
Szybko ubiłam mleko z proszkiem i powstała idealna bita śmietana.
Ciasto odwinęłam z papieru i wylałam
na wierzch bitą śmietanę. Następnie zawinęłam roladę.
W garnku rozpuściłam kilka kostek
czekolady. Rozpuszczoną czekoladą polałam wierzch rolady.
Pysznie i słodko...
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz