piątek, 29 maja 2015

Rolada biszkoptowa z bitą śmietanką

Dzisiejszy dzień upływa pod hasłem „przygotowań na działkę”. Jutro czeka nas gościna u znajomych. Każdy coś przygotowuje. Ja zrobiłam coś prostego i słodkiego...

Produkty:
4 jajka
1/3 szklanki białego cukru
¾ szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
śmietan fix
mleko
gorzka czekolada



Sposób przygotowania:
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je z cukrem. Cukier wsypywałam powoli. Do ubitych białek wlałam żółtka i stopniowo wsypywałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termoobiegiem. Masę wylałam na dużą blaszkę wypełnioną papierem do pieczenia. Ciasto piekłam około 10 minut. Po wyjęciu ciasto należy oddzielić od papieru i zawinąć w nowy papier. Tak jak na roladę, zrolować.

Bita śmietana:
Najpierw ubijałam ze śmietanki 30%, ale wyszło masło. Na szczęście J. miał w zapasie śmietan fix. Szybko ubiłam mleko z proszkiem i powstała idealna bita śmietana.

Ciasto odwinęłam z papieru i wylałam na wierzch bitą śmietanę. Następnie zawinęłam roladę.
W garnku rozpuściłam kilka kostek czekolady. Rozpuszczoną czekoladą polałam wierzch rolady.

Pysznie i słodko...


Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz