poniedziałek, 15 czerwca 2015

Razowy makaron ze szparagami – bardzo szybki obiad!

Zdrowe gotowanie wymaga mniej pracy niż tłuczenie kotletów i smażenie ich na patelni. Skąd wiem? Bo gotuję. Dziś przez długi czas brakowało mi pomysłu na lekki obiad. Mój maluszek potrzebuje dużo zdrowego jedzenia. Poszłam do sklepu w poszukiwaniu smacznych warzyw i trafiłam na świeże szparagi.

Szparagi i ich zalety:
- zawierają sporo białka
- są niskokaloryczne
- źródło witamin C, K,A, witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu
- nie obciążają wątroby
- wspomagają prace układu pokarmowego
- pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi.

Warto od czasu do czasu sięgnąć po tak bogate źródło witamin.

Produkty:
pół pęczka zielonych szparagów
dwa ząbki czosnku
masło do smażenia
makaron razowy
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, papryka
jogurt naturalny

Sposób przygotowania:
Szparagi przygotowałam do gotowania: obcięłam końcówki, opłukałam, przewiązałam nitką. Warzywa gotowałam około siedmiu minut w gorącej wodzie, tak by nie zakryć czubków. Po ugotowaniu pokroiłam je na małe części. Na patelni rozpuściłam masło i przysmażyłam drobno pokrojony czosnek.




 Do czosnku dodałam pokrojone szparagi i smażyłam przez chwilę. Następnie przygotowałam jogurt z przyprawami. Ugotowany makaron dołożyłam do szparagów i całość zalałam jogurtem. Wszystko chwilę poddusiłam.



Wyszło zdrowo i pysznie.
Polecam dania ze szparagami...
Mniam...
Lisi


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz