Razowy makaron ze szparagami – bardzo
szybki obiad!
Zdrowe gotowanie wymaga mniej pracy niż
tłuczenie kotletów i smażenie ich na patelni. Skąd wiem? Bo
gotuję. Dziś przez długi czas brakowało mi pomysłu na lekki
obiad. Mój maluszek potrzebuje dużo zdrowego jedzenia. Poszłam do
sklepu w poszukiwaniu smacznych warzyw i trafiłam na świeże
szparagi.
Szparagi i ich zalety:
- zawierają sporo białka
- są niskokaloryczne
-
nie obciążają wątroby
-
wspomagają prace układu pokarmowego
-
pozytywnie wpływają na krzepliwość krwi.
Warto
od czasu do czasu sięgnąć po tak bogate źródło witamin.
Produkty:
pół
pęczka zielonych szparagów
dwa
ząbki czosnku
masło
do smażenia
makaron
razowy
przyprawy:
sól morska, pieprz ziołowy, papryka
jogurt
naturalny
Sposób
przygotowania:
Szparagi
przygotowałam do gotowania: obcięłam końcówki, opłukałam,
przewiązałam
nitką. Warzywa gotowałam około siedmiu minut w gorącej wodzie,
tak by nie zakryć czubków. Po ugotowaniu pokroiłam je na małe
części. Na patelni rozpuściłam masło i przysmażyłam drobno
pokrojony czosnek.
Do czosnku dodałam pokrojone szparagi i smażyłam
przez chwilę. Następnie przygotowałam jogurt z przyprawami.
Ugotowany makaron dołożyłam do szparagów i całość zalałam
jogurtem. Wszystko chwilę poddusiłam.
Wyszło
zdrowo i pysznie.
Polecam
dania ze szparagami...
Mniam...
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz