Dwa pyszne śniadania – omlet i
kanapka z awokado.
Uwielbiam placki na słodko. Nie
stronię też od tych bardziej wytrawnych. Śniadania to ciekawy
temat. Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Są
różne opinie na temat śniadania. Nie tak dawno pojawiła się
informacja, że śniadanie jest zbędnym posiłkiem. Dla mnie i dla
pozostałych milionów ludzi na świecie to udany start. Śniadanie
powinno być sycące i zdrowe. Zawierać tyle wartości odżywczych,
aby bez podjadania dotrwać do kolejnej części dnia.
Jeszcze kilka tygodni temu mój plan
dnia rozpoczynał się o 4:30. Oznaczało to, że śniadanie jadłam
o 5:00. W tym okresie owsianka okazała się niezawodna. Szybki,
ciepły posiłek. Zapewniał mi sytość do godziny 9:00. Teraz
dysponuje dodatkowym czasem, dlatego moje śniadania są bardziej
skomplikowane. Gdy nie zjem na śniadanie warzyw lub owoców staram
się nadrobić te braki w ciągu dnia. Niestety należę do tych
osób, które nie lubią łączyć owoców z plackami lub mlekiem.
Puszysty omlet
2 jajka
sól
dwie łyżki mąki pszennej
dwie łyżki mąki razowej
¼ szklanki mleka
łyżeczka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać
żółtka, mąkę, szczyptę soli i mleko. Wszystko wymieszać i
smażyć na maśle. Ciasto jest bardzo płynne i lekkie. Pieczenie
placka chwilkę zajmuje, ale warto zaczekać.
Kanapki z awokado i omletem
jajko
awokado
sól morska
pieprz
sok z cytryny
pieczywo razowe
masło
Sposób przygotowania:
Jajko rozbełtać i przyprawić. Wylać
na patelnię, na której rozgrzano odrobinę masła. Nie mieszać,
zaczekać, aż jajko się zetnie i przewrócić powstały placek na
drugą stronę.
Dojrzałe awokado obrać i rozgnieść
na miazgę. Dodać sól, pieprz sok z cytryny do smaku. Chleb
posmarować pastą z awokado. Na górze ułożyć omlet.
Wszystko jest pyszne.
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz