wtorek, 16 czerwca 2015


Dwa pyszne śniadania – omlet i kanapka z awokado.

Uwielbiam placki na słodko. Nie stronię też od tych bardziej wytrawnych. Śniadania to ciekawy temat. Jest to pierwszy i najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Są różne opinie na temat śniadania. Nie tak dawno pojawiła się informacja, że śniadanie jest zbędnym posiłkiem. Dla mnie i dla pozostałych milionów ludzi na świecie to udany start. Śniadanie powinno być sycące i zdrowe. Zawierać tyle wartości odżywczych, aby bez podjadania dotrwać do kolejnej części dnia.
Jeszcze kilka tygodni temu mój plan dnia rozpoczynał się o 4:30. Oznaczało to, że śniadanie jadłam o 5:00. W tym okresie owsianka okazała się niezawodna. Szybki, ciepły posiłek. Zapewniał mi sytość do godziny 9:00. Teraz dysponuje dodatkowym czasem, dlatego moje śniadania są bardziej skomplikowane. Gdy nie zjem na śniadanie warzyw lub owoców staram się nadrobić te braki w ciągu dnia. Niestety należę do tych osób, które nie lubią łączyć owoców z plackami lub mlekiem.

Puszysty omlet

2 jajka
sól
dwie łyżki mąki pszennej
dwie łyżki mąki razowej
¼ szklanki mleka
łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać żółtka, mąkę, szczyptę soli i mleko. Wszystko wymieszać i smażyć na maśle. Ciasto jest bardzo płynne i lekkie. Pieczenie placka chwilkę zajmuje, ale warto zaczekać.


Kanapki z awokado i omletem

jajko
awokado
sól morska
pieprz
sok z cytryny
pieczywo razowe
masło

Sposób przygotowania:
Jajko rozbełtać i przyprawić. Wylać na patelnię, na której rozgrzano odrobinę masła. Nie mieszać, zaczekać, aż jajko się zetnie i przewrócić powstały placek na drugą stronę.
Dojrzałe awokado obrać i rozgnieść na miazgę. Dodać sól, pieprz sok z cytryny do smaku. Chleb posmarować pastą z awokado. Na górze ułożyć omlet.



Wszystko jest pyszne.

Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz