czwartek, 23 lipca 2015

Pierś z kurczaka, z mozzarellą i pesto!

Ten szybki obiad bardzo dobrze smakuje w gorące dni. Moim dzisiejszym gościom zasmakował na tyle, że proszono o dokładki. Dziś bez zdjęcia dania głównego, ponieważ tak smakowało, że się zapomniało...

Produkty:
pierś z kurczaka
pomidor
pesto z bazylii/oliwek
przyprawy: pieprz, sól morska, papryka ostra
kula mozzarelli

sos czosnkowy:
jogurt naturalny
ząbek czosnku
przyprawy: sól i pieprz

sałatka:
papryka zielona
papryka biała
pomidor
czarne oliwki
szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania:
Oczyszczoną pierś z kurczaka pokroiłam na małe filety i delikatnie je obtłukłam. Następnie wszystkie filety moczyłam w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawami. Ułożyłam filety w naczyniu żaroodpornym. Na mięso nakładałam odrobinę pesto, plaster mozzarelli i pomidora. Wszystko odstawiłam na chwilę, aby smaki się przegryzły. Następnie wszystko piekłam w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny, w opcji grill i termoobieg.

Sałatka:
Warzywa pokroiłam i ułożyłam w misce. Na wierzchu układałam oliwki. Sałatkę przyprawiłam szczyptą soli i pieprzem.

Sos:
Zmiażdżyłam ząbek czosnku i wymieszałam go jogurtem naturalnym. Powstały sos doprawiłam do smaku przyprawami. Doskonale komponował się z kurczakiem.

Do obiadu podałam makaron Lubella Kokardki podsmażany na oliwie. Do tego dania można dodać ryż lub ziemniaczki.

Wyszło smacznie!

Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz