Pierś z kurczaka, z mozzarellą i
pesto!
Ten szybki obiad bardzo dobrze smakuje
w gorące dni. Moim dzisiejszym gościom zasmakował na tyle, że
proszono o dokładki. Dziś bez zdjęcia dania głównego, ponieważ
tak smakowało, że się zapomniało...
Produkty:
pierś z kurczaka
pomidor
pesto z bazylii/oliwek
przyprawy: pieprz, sól morska, papryka
ostra
kula mozzarelli
sos czosnkowy:
jogurt naturalny
ząbek czosnku
przyprawy: sól i pieprz
sałatka:
papryka zielona
papryka biała
pomidor
czarne oliwki
szczypta pieprzu i soli
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną pierś z kurczaka
pokroiłam na małe filety i delikatnie je obtłukłam. Następnie
wszystkie filety moczyłam w oliwie z oliwek wymieszanej z
przyprawami. Ułożyłam filety w naczyniu żaroodpornym. Na mięso
nakładałam odrobinę pesto, plaster mozzarelli i pomidora. Wszystko
odstawiłam na chwilę, aby smaki się przegryzły. Następnie
wszystko piekłam w temperaturze 180 stopni przez około pół
godziny, w opcji grill i termoobieg.
Sałatka:
Warzywa pokroiłam i ułożyłam w
misce. Na wierzchu układałam oliwki. Sałatkę przyprawiłam
szczyptą soli i pieprzem.
Sos:
Zmiażdżyłam ząbek czosnku i
wymieszałam go jogurtem naturalnym. Powstały sos doprawiłam do
smaku przyprawami. Doskonale komponował się z kurczakiem.
Do obiadu podałam makaron Lubella
Kokardki podsmażany na oliwie. Do tego dania można dodać ryż lub
ziemniaczki.
Wyszło smacznie!
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz