sobota, 8 sierpnia 2015

Pasta brokułowo-jajeczna - idealna na kolację...

Brokuł... Wróg amerykańskich dzieci. Każdy film przedstawia go jako zło konieczne, gorsze od marchewki czy szpinaku. A jednak dobrze ugotowany i przyrządzony może smakować wyśmienicie. Główne zalety to właściwości antynowotworowe, ochrona przed anemia, która powszechnie występuje u kobiet w ciąży. Warto zatem od czasu do czasu sięgnąć po coś brokułowego.

Pomysł na pastę powstał, gdy zostało mi sporo brokułów z obiadu. J. nie jest fanem tego warzywa, ale w celach zdrowotnych jest w stanie je przełknąć.

Produkty:
ugotowany brokuł
2-3 jajka
jogurt naturalny
przyprawy: sól morska i pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotowany brokuł starłam na tarce. Jajka ugotowałam na twardo i po starciu dodałam je do brokułu. Całość wymieszałam z kilkoma łyżeczkami jogurtu i przyprawami.
Pastę można jeść z pieczywem lub jako sałatkę.
Tak czy siak smakuje naprawdę dobrze.

Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz