Ciasto dla mamy karmiącej piersią - Biszkopt
Ten przepis wyszperałam w internecie i zmodyfikowałam według własnych potrzeb. Ciągle mam ochotę na słodkości. Jednak te sklepowe są dla mnie nieodpowiednie. Jedyne na co sobie pozwalam to wafle do tortów. Wzmożone zapotrzebowanie na kalorie doprowadza mnie do szaleństwa :D
Dowiedziałam się, że karmiąc piersią mogę jeść biszkopty. Postanowiłam taki upiec...
Produkty:
Ciasto:
4 jaja
szklanka wymieszanej mąki - razowej, kukurydzianej, ryżowej
łyżeczka proszku do pieczenia
jabłko
kaszka manna
5 łyżek cukru trzcinowego
Kruszonka:
dwie łyżki masła
trzy lub cztery łyżki mąki
łyżka cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzieliłam od białek. Do białek wsypałam cukier i ubiłam je na sztywną pianę. Do piany dodałam mąkę, proszek do pieczenia. Formę posypałam kaszką manną.Masę przelałam do formy. Jabłko obrałam, pokroiłam i ułożyłam na wierzchu ciasta. Masło, mąkę i cukier utarłam palcami, tak by powstały grudki, które wysypałam na wierzch ciasta.
Wyszło bajkowo :D
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz