
Składniki:
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 papryki czerwone
- 4 pomidory
- dwa ząbki czosnku
- jedna cebula
- 1 lub 1,5 litra wody
- 0,5 kg piersi lub polędwicy z indyka
- słodka papryka
- sól morska
- pieprz
- dwie łyżki oleju rzepakowego
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 8 łyżek wody mineralnej
- pietruszka
- sól
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie warzywa obieramy ze skóry. Aby obrać paprykę ze skóry należy włożyć ją w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na około 30 min i 200 stopni. Po wyjęciu pozwolić jej zaparować i dłońmi lub nożykiem ściągnąć skórkę. Pomidory trzeba obrać i wydrążyć z nich nasiona. Wszystko kroimy w kostkę.
2 Mięso oczyszczamy i kroimy w niewielką kostkę. Posypujemy słodką papryką i odstawiamy na kilka minut.
3. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsypujemy papryką słodką, solą i pieprzem. Chwilę dusimy i dorzucamy mięso. Gdy stanie się białe dokładamy pozostałe warzywa oprócz ziemniaków. Wszystko podlewamy wodą.
4. Gdy mięso zmięknie dorzucamy drobno pokrojone ziemniaki.
Potrawę dusimy na średnim ogniu.
5. W miseczce mieszamy mąkę wodę i posiekaną pietruszkę. Dosypujemy szczyptę soli. Uwaga ciasto ma tworzyć masę. Nie musi być idealna. W razie potrzeby dolewamy wodę. Następnie dzielimy masę na małe rolki, które kroimy na kluseczki.
6. Do gotującej się wody wrzucamy kluseczki. Są gotowe po około dwóch minutach od wypłynięcia. Następnie odcedzamy je i wkładamy do naszego bogracza.
Koniec. Danie jest pyszne i zdrowe. Może stać trzy dni. Moja córeczka bardzo to polubiła.
Czy bać się dawać doprawione dania małemu dziecku?
Bez przesady... Nie szalejmy z przyprawami, ale nie unikajmy ich.
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz