piątek, 25 listopada 2016

Obiady dla mamy i rocznego niemowlaka - Kotlety rybne w sosie koperkowow-warzywnym.

Ostatnio nie mam smaku na rybę. M. często jada słoikową rybkę, a ja od obiadowej wersji zdecydowanie wolę śledzika w oleju. Zauważyłam jednak, że zdecydowanie lepiej zjada obiad, gdy robi to samodzielnie. Sama wkłada do buzi to na co ma ochotę, a dodatkowo ja podaje jej cześć jedzenia łyżeczką.

Produkty:
- filet z ryby (dorsz, mintaj lub inna ulubiona ryba)
- kilka łyżek kaszy manny
- otręby owsiane
- 3-4 łyżki mąki żytniej
- bułka
- mała cebulka
- 2 jajka
- koperek
- marchewka 2-3 sztuki
- pietruszka

Sposób przygotowania:

1.Namoczyć bułkę w wodzie i odcisnąć.
2.  Filet pokroić na małe kawałki. Dodać kaszę mannę, 4 łyżki otrębów owsianych, mąkę żytnią, jajka, odciśniętą bułkę,pokrojoną cebulkę,  przyprawy: sól i pieprz. Wszystko mieszamy i blendujemy na gładko. Masa nie może być płynna.
3. Kotlety układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach do momentu, gdy się scalą.
4. Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w kosteczkę.
5. Patelnię podlewamy wodą i zagotowujemy warzywa. Dodajemy kotlety i dusimy około 30 minut.
6. Przyprawiamy koperkiem i dusimy jeszcze chwilę.

Ja połączyłam kotlety z kaszą gryczaną. M. zajadała aż uszy się trzęsły. Nam również bardzo smakowało.

Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz