To chyba będzie mój nowy cykl. Obiady dla dziecka i rodziny. Dlaczego? A komu się chce gotować oddzielne posiłki, gdy można sprytnie wszystko wykonać za jednym zamacham. Preferuję zdrowe odżywianie i jak wiecie od dawna za wiele nie smażę. Głównie piekę, gotuje na parze lub w wodzie. Wskazania dla niemowląt to nic innego jak uczenie dziecka zdrowych nawyków żywieniowych.
Produkty:
- podudzia z kurczaka 4-5
- sól
- pieprz
- marchewka
- pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Obrałam warzywa i włożyłam je do średniego rondelka. Zalałam wodą i zaczęłam gotować bulion na średnim ogniu.
2. Podudzia obrałam ze skóry i doprawiłam: sól, pieprz.
3. Gdy warzywa były al dente dołożyłam do nich kurczaka i gotowałam aż do miękkości.
4. Ugotowałam brukselkę i kaszę jaglaną.
Dorosły może mieć podsmażone mięso. Wystarczy wyjąć je z wody i podpiec na patelni. Marchewka przyrumieniona w ten sposób jest pyszna.
Obiad smakował mi i mężowi, a mała M. jadła samodzielnie paluszkami.
A niech się uczy... Byle by smakowało.
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz