sobota, 16 maja 2015

Greckie Gołąbki...

Wreszcie rozwiało chmury i można było należycie skorzystać z pogody. J. Zabrał mnie na oglądanie działek rekreacyjnych, gdzie spotkaliśmy kilkoro znajomych. Wspaniale było złapać trochę świeżego powietrza. Kiełbaska z grilla zaspokoiła pierwszy, popołudniowy głód. Jednak po powrocie do domu zgłodnieliśmy podwójnie. Zatem upiekłam gołąbki. Tak! Upiekłam gołąbki.
Uwielbiam grecką kulturę. Greckie potrawy przypadły mi do gustu. Wciąż czuję smak prawdziwego Mythosa popijanego nad morzem. Kocham Moussake.
Ser feta ma bardzo bogaty smak. Zainspirowana Kuchnią Lidla postanowiłam zrobić własną wersję greckich gołąbków.

Potrzebne składniki:
Mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
cebula zwykła
cebula dymka
czosnek - kilka ząbków
główka młodej kapusty
kasza kuskus – jedna szklanka

Sos:
świeże pomidory/ puszka
cebula dymka
czosnek

oliwa z oliwek
ser feta
oliwki

Przyprawy:
pieprz, sól, oregano, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Kapusta:
Zerwałam kilka pierwszych listków, opłukałam kapustę z ziemi. Wycięłam dolną część. Główkę włożyłam do gorącej wody i oddzieliłam liście.
Mięso
Cebulę, czosnek, przyprawy zmieliłam w blenderze i wrzuciłam do mięsa. Następnie dodałam ugotowaną kasze kuskus. Formowałam kwadraty mięsne i zawijałam je w kapustę. Gotowe ułożyłam w naczyniach żaroodpornych, które wcześniej wysmarowałam oliwą z oliwek.
Gołąbki zapiekałam w 200-190 stopniach z termoobiegiem, przez około 25 minut. Po tym czasie wyjęłam gołąbki i ułożyłam na nich cienko pokrojone plastry fety. Całość pokropiłam oliwą z oliwek i posypałam oregano.
Sos
Sos w tym przypadku służy do polania gołąbków. Pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy zmieliłam w blenderze. Wszystko przelałam do garnka i gotowałam na małym ogniu do zgęstnienia sosu.

Sos na talerz, gołąbek na sos, oliwki dookoła i smacznego !!!


Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz