Moja Zupa Pomidorowa
Jako małe dziecko nie przepadałam za
zupami. Moja mama bardzo się starała gotując zawiesiste zupki na
mięsie. Niestety od dziecka mój żołądek nie radził sobie dobrze
z tłustym jedzeniem. Osobiście gotuję zupy na mięsie, ale
wybieram chude odmiany.
Moja zupka pomidorowa jest delikatną
odmianą ciężkiej pomidorówy. Nie stosuję koncentratów i
wzmacniaczy smaków. Pyszne jest to co naturalne.
Produkty:
świeże pomidory, dowolna odmiana lub
pomidory krojone z puszki
włoszczyzna: marchew, pietruszka,
seler, por, cebula, czosnek
brązowy ryż
przyprawy: sól morska, pieprz, oregano
jogurt naturalny
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą wrzucam włoszczyznę.
Doprawiam i gotuję przez około godzinę. W tym samym czasie
pomidory zalewam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroje na
mniejsze kawałki. Kiedy wywar jest gotowy wyjmuję z niego miękkie
warzywa. Warzywa i pomidory dokładnie blenduję. Przez sitko
przelewam powstałą masę do wywaru. Na sitku osadzą się
niezblendowane pestki pomidorów. Powstałą zupę gotuję około
15 minut.
W międzyczasie ugotowałam ryż.
Zupkę podaję z ryżem i odrobiną
jogurtu.
Pyszotka
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz