czwartek, 28 maja 2015

Moja Zupa Pomidorowa

Jako małe dziecko nie przepadałam za zupami. Moja mama bardzo się starała gotując zawiesiste zupki na mięsie. Niestety od dziecka mój żołądek nie radził sobie dobrze z tłustym jedzeniem. Osobiście gotuję zupy na mięsie, ale wybieram chude odmiany.
Moja zupka pomidorowa jest delikatną odmianą ciężkiej pomidorówy. Nie stosuję koncentratów i wzmacniaczy smaków. Pyszne jest to co naturalne.

Produkty:
świeże pomidory, dowolna odmiana lub pomidory krojone z puszki
włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek
brązowy ryż
przyprawy: sól morska, pieprz, oregano
jogurt naturalny

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą wrzucam włoszczyznę. Doprawiam i gotuję przez około godzinę. W tym samym czasie pomidory zalewam gorącą wodą i obieram ze skóry. Kroje na mniejsze kawałki. Kiedy wywar jest gotowy wyjmuję z niego miękkie warzywa. Warzywa i pomidory dokładnie blenduję. Przez sitko przelewam powstałą masę do wywaru. Na sitku osadzą się niezblendowane pestki pomidorów. Powstałą zupę gotuję około 15 minut.
W międzyczasie ugotowałam ryż.

Zupkę podaję z ryżem i odrobiną jogurtu.


Pyszotka


Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz