czwartek, 21 maja 2015

Moje ulubione – pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym...

Wczoraj upiekłam chleb. I niestety wyszedł tragicznie, okropnie, niesmaczny... Rano zdecydowałam, że to koniec z kupowaniem pieczywa w biedronce. Codziennie będę chodziła do Przystanku Piekarnia, gdzie mają rewelacyjne pieczywko. Na szczęście dziś mdłości zelżały i jak na razie nie ma bólu głowy. Zatem zapowiada się uroczy wieczór przy Debacie Prezydenckiej. Ważnym wydarzeniem jest też Konkurs Eurowizji. Niektóre piosenki są naprawdę dobre i warte uwagi. Niestety często, gdy słucham tych piosenek to mam wrażenie, że gdzieś już je słyszałam.

A teraz pulpeciki...
Produkty:
mięso:
mielone mięso z indyka lub kurczaka
płatki owsiane
otręby owsiane
jajko

sos:
bukiet świeżej włoszczyzny
pomidory
czosnek

dodatki:
brązowy ryż
sałata
oliwa z oliwek
przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól morska i oregano

Sposób przygotowania:
Mięso:
Mięso wymieszałam z jajkiem, płatkami i otrębami. Dodałam przyprawy do smaku i wszystko wymieszałam. Następnie uformowałam kotleciki i podsmażyłam je na patelni do lekkiego zarumienienia.
Sos:
Włoszczyznę ugotowałam w niewielkiej ilości wody, tak by powstał bulion. Następnie pomidory, warzywa z bulionu oraz czosnek zmiksowałam w blenderze. Wszystko przelałam do bulionu i podgotowałam. Dodałam przyprawy.

Podsmażone kotleciki wrzuciłam do sosu i dusiłam na średniej mocy.
Do pulpetów przygotowałam banalną sałatę z oliwą. Do tego brązowy ryż.

Było pysznie...

Lizi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz