Moje ulubione – pulpeciki drobiowe w
sosie pomidorowym...
Wczoraj upiekłam chleb. I niestety
wyszedł tragicznie, okropnie, niesmaczny... Rano zdecydowałam, że
to koniec z kupowaniem pieczywa w biedronce. Codziennie będę
chodziła do Przystanku Piekarnia, gdzie mają rewelacyjne pieczywko.
Na szczęście dziś mdłości zelżały i jak na razie nie ma bólu
głowy. Zatem zapowiada się uroczy wieczór przy Debacie
Prezydenckiej. Ważnym wydarzeniem jest też Konkurs Eurowizji.
Niektóre piosenki są naprawdę dobre i warte uwagi. Niestety
często, gdy słucham tych piosenek to mam wrażenie, że gdzieś już
je słyszałam.
A teraz pulpeciki...
Produkty:
mięso:
mielone mięso z indyka lub kurczaka
płatki owsiane
otręby owsiane
jajko
sos:
bukiet świeżej włoszczyzny
pomidory
czosnek
dodatki:
brązowy ryż
sałata
oliwa z oliwek
przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól
morska i oregano
Sposób przygotowania:
Mięso:
Mięso wymieszałam z jajkiem, płatkami
i otrębami. Dodałam przyprawy do smaku i wszystko wymieszałam.
Następnie uformowałam kotleciki i podsmażyłam je na patelni do
lekkiego zarumienienia.
Sos:
Włoszczyznę ugotowałam w niewielkiej
ilości wody, tak by powstał bulion. Następnie pomidory, warzywa z
bulionu oraz czosnek zmiksowałam w blenderze. Wszystko przelałam do
bulionu i podgotowałam. Dodałam przyprawy.
Podsmażone kotleciki wrzuciłam do
sosu i dusiłam na średniej mocy.
Do pulpetów przygotowałam banalną
sałatę z oliwą. Do tego brązowy ryż.
Było pysznie...
Lizi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz