Proste, szybkie, smaczne – kluseczki
śląskie...
Sekret tych pysznych kluseczek
zdradziła mi moja babcia. Są banalnie proste i niebywale pyszne.
Produkty:
ziemniaki
mąka ziemniaczana
cebulka
sałata
oliwa z oliwek
rzodkiewka
Przyprawy: sól morska, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, osolić i ugotować.
Po przestudzeniu zetrzeć na tarce. Masę ziemniaczaną podzielić na
cztery części. Do masy wsypać tyle mąki ile wynosi jedna czwarta
masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Z
masy formować kluseczki z dziurką.
Rzodkiewkę pokroiłam, dodałam do
sałaty i doprawiłam. Na oliwie z oliwek przysmażyłam pokrojoną
cebulkę.
Kluseczki można podawać na różne
sposoby. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym.
Pyszotka...
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz