piątek, 22 maja 2015

Proste, szybkie, smaczne – kluseczki śląskie...

Sekret tych pysznych kluseczek zdradziła mi moja babcia. Są banalnie proste i niebywale pyszne.

Produkty:
ziemniaki
mąka ziemniaczana
cebulka
sałata
oliwa z oliwek
rzodkiewka
Przyprawy: sól morska, pieprz.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, osolić i ugotować. Po przestudzeniu zetrzeć na tarce. Masę ziemniaczaną podzielić na cztery części. Do masy wsypać tyle mąki ile wynosi jedna czwarta masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Z masy formować kluseczki z dziurką.
Rzodkiewkę pokroiłam, dodałam do sałaty i doprawiłam. Na oliwie z oliwek przysmażyłam pokrojoną cebulkę.

Kluseczki można podawać na różne sposoby. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym.

Pyszotka...

Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz