poniedziałek, 18 maja 2015

Słodka zachcianka – Muffiny Czekoladowo-Kakaowe

Jak zrobić coś słodkiego, co będzie miało jakiekolwiek walory? Gorzka czekolada, z wysoką zawartością kakao (70-90%) otwiera przed nami wiele możliwości.
O walorach tego przysmaku rozpisują się różni autorzy, w tym dietetycy i lekarze. Większość tych myśli można podsumować w następujący sposób:
1. Pozytywny wpływ na koncentrację
2. Zawiera: magnez, potas, żelazo,węglowodany proste czy witaminy A, D, E i z grupy B
3. Pozytywnie wpływa na zdrowie: zapobiega chorobom układu krążenia
4. Ma działanie pobudzające, dodaje energii.
Warto zastąpić nią inne słodkie przekąski, które bardzo rzadko w pozytywny sposób wpływają na nasz organizm.

Poniżej podaje przepis na Muffinki, które wprost ubóstwiam. Taka rozkosz od czasu do czasu tylko poprawi humor i osłodzi dzień. To nieco zmodyfikowany przepis Nigelli.

Składniki:
Suche
około 1,5 szklanki mąki
około ¾ szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki extra ciemnego kakao
tabliczka gorzkiej czekolady

Mokre
szklanka mleka
100g rozpuszczonego masła
1 jajko


Sposób przygotowania:
W małym rondelku rozpuściłam masło, a następnie odstawiłam je do ostygnięcia. W oddzielnej misce wymieszałam suche składniki. Czekoladę posiekałam w blenderze i wsypałam do suchych składników. Po ostudzeniu masła połączyłam wszystkie mokre składniki. Na koniec suche i mokre składniki dokładnie wymieszałam. Ciasto wyszło dosyć gęste. Rozgrzałam piecyk do 200 stopni. Foremki wypełniłam ciastem, ¾ ich pojemności. Muffinki piekłam przez około 20 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam je w środku, żeby same wystygły.


Były pyszne... Doskonałe... Same odchodziły od foremek.
Polecam







Lisi





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz