Słodka zachcianka – Muffiny
Czekoladowo-Kakaowe
Jak zrobić coś słodkiego, co będzie
miało jakiekolwiek walory? Gorzka czekolada, z wysoką zawartością
kakao (70-90%) otwiera przed nami wiele możliwości.
O walorach tego przysmaku rozpisują
się różni autorzy, w tym dietetycy i lekarze. Większość tych
myśli można podsumować w następujący sposób:
1. Pozytywny wpływ na koncentrację
2. Zawiera: magnez, potas,
żelazo,węglowodany
proste czy witaminy A, D, E i z grupy B
3. Pozytywnie wpływa na zdrowie:
zapobiega chorobom układu krążenia
4. Ma działanie pobudzające, dodaje
energii.
Warto zastąpić nią inne słodkie
przekąski, które bardzo rzadko w pozytywny sposób wpływają na
nasz organizm.
Poniżej podaje przepis na Muffinki,
które wprost ubóstwiam. Taka rozkosz od czasu do czasu tylko
poprawi humor i osłodzi dzień. To nieco zmodyfikowany przepis
Nigelli.
Składniki:
Suche
około 1,5 szklanki mąki
około ¾ szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki extra ciemnego kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
Mokre
szklanka mleka
100g rozpuszczonego masła
1 jajko
W małym rondelku rozpuściłam masło,
a następnie odstawiłam je do ostygnięcia. W oddzielnej misce
wymieszałam suche składniki. Czekoladę posiekałam w blenderze i
wsypałam do suchych składników. Po ostudzeniu masła połączyłam
wszystkie mokre składniki. Na koniec suche i mokre składniki
dokładnie wymieszałam. Ciasto wyszło dosyć gęste. Rozgrzałam
piecyk do 200 stopni. Foremki wypełniłam ciastem, ¾ ich
pojemności. Muffinki piekłam przez około 20 minut. Po tym czasie
wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam je w środku, żeby same
wystygły.
Były pyszne... Doskonałe... Same
odchodziły od foremek.
Polecam
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz