poniedziałek, 20 lipca 2015

Smak Grecji – Musaka

Musaki próbowałam na Greckim lądzie. Smakowała wybornie. Mięso mielone z bakłażanem, sosem pomidorowym i bajeczną pianką. Postanowiłam odtworzyć przepis w domu. Wymaga poświęcenia czasu, ale ta potrawa jest tego warta.

Produkty:
500 g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
przecier pomidorowy
cukinia
bakłażan
ząbek czosnku
mała cebula
przyprawy: sól morska, pieprz, oregano
około 0,5l mleka
około 150g masła
5 łyżek mąki
żółtko
żółty ser (około dwóch plasterków)

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek należy drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Do zeszklonej cebuli dodać mięso i przysmażyć. Po kilku minutach mięso zalać przecierem pomidorowym i dusić około 20 minut. Po tym czasie przyprawić gotowy sos pieprzem i solą.
Cukinię i bakłażana pokroić i przyprawić. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i upiec warzywa.
Sos ala beszamel:
W małym garnku rozpuścić masło i dodać do niego kilka łyżek mąki. Do powstałej masy stopniowo dolewać mleko mieszając wszystko trzepaczką. Następnie dodać żółtko i przyprawić do smaku.

W naczyniu żaroodpornym wszystko układamy warstwami: bakłażan, cukinia, mięso w sosie pomidorowym, bakłażan, cukinia, sos ala beszamel. Do smaku gotową zapiekankę posypać serem żółtym.

Wyszło przepysznie!

Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz