Smak Grecji – Musaka
Musaki próbowałam na Greckim lądzie.
Smakowała wybornie. Mięso mielone z bakłażanem, sosem pomidorowym
i bajeczną pianką. Postanowiłam odtworzyć przepis w domu. Wymaga
poświęcenia czasu, ale ta potrawa jest tego warta.
Produkty:
500 g mięsa mielonego,
wołowo-wieprzowego
przecier pomidorowy
cukinia
bakłażan
ząbek czosnku
mała cebula
przyprawy: sól morska, pieprz, oregano
około 0,5l mleka
około 150g masła
5 łyżek mąki
żółtko
żółty ser (około dwóch plasterków)
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek należy drobno
pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Do zeszklonej cebuli dodać
mięso i przysmażyć. Po kilku minutach mięso zalać przecierem
pomidorowym i dusić około 20 minut. Po tym czasie przyprawić
gotowy sos pieprzem i solą.
Cukinię i bakłażana pokroić i
przyprawić. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i upiec warzywa.
Sos ala beszamel:
W małym garnku rozpuścić masło i
dodać do niego kilka łyżek mąki. Do powstałej masy stopniowo
dolewać mleko mieszając wszystko trzepaczką. Następnie dodać
żółtko i przyprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym wszystko
układamy warstwami: bakłażan, cukinia, mięso w sosie pomidorowym,
bakłażan, cukinia, sos ala beszamel. Do smaku gotową zapiekankę
posypać serem żółtym.
Wyszło przepysznie!
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz