Czekoladowy deser – ciastko z płynną
czekoladą.
Fondant
czekoladowy
Jeszcze
tylko kilkanaście dni i zostanę mamą. Postanowiłam sobie dogodzić
i zrobić coś czekoladowego. Jedzenie batoników w żaden sposób
nie zaspokaja moich potrzeb. Dlaczego? Bo wydaje mi się, że to sama
chemia... Domowe wyroby są równe mądrym wyborom.
Produkty:
3
jajka
czekolada
gorzka 100g
mąka
około pół szklanki
cukier
brązowy około pół szklanki
masło
110 g
kakao
Sposób
przygotowania:
Masło
i czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Białka ubiłam z
cukrem i do gotowej piany dodałam żółtka powoli mieszając. Masa
czekoladowa nieco ostygła i dodałam do niej mąkę. Masę
delikatnie mieszałam tak by niepowstały grudki. Do masy jajecznej
dodałam masę czekoladową. Foremki wysmarowałam masłem i
posypałam kakao. Powstałe ciasto rozlałam do foremek. Ciasto
piekłam około 10 minut w 180 stopniach.
Z
lodami wyśmienicie.
Bez
też pyszne...
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz