czwartek, 15 października 2015

Czekoladowy deser – ciastko z płynną czekoladą.
Fondant czekoladowy

Jeszcze tylko kilkanaście dni i zostanę mamą. Postanowiłam sobie dogodzić i zrobić coś czekoladowego. Jedzenie batoników w żaden sposób nie zaspokaja moich potrzeb. Dlaczego? Bo wydaje mi się, że to sama chemia... Domowe wyroby są równe mądrym wyborom.



Produkty:
3 jajka
czekolada gorzka 100g
mąka około pół szklanki
cukier brązowy około pół szklanki
masło 110 g
kakao

Sposób przygotowania:

Masło i czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Białka ubiłam z cukrem i do gotowej piany dodałam żółtka powoli mieszając. Masa czekoladowa nieco ostygła i dodałam do niej mąkę. Masę delikatnie mieszałam tak by niepowstały grudki. Do masy jajecznej dodałam masę czekoladową. Foremki wysmarowałam masłem i posypałam kakao. Powstałe ciasto rozlałam do foremek. Ciasto piekłam około 10 minut w 180 stopniach.
Z lodami wyśmienicie.
Bez też pyszne...


Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz