Dieta dla mamy karmiącej piersią - można zwariować :D
Długo szukałam odpowiednich
informacji na temat żywienia kobiety w czasie laktacji. Najczęściej
spotykałam się z informacją, że jest bardzo podobne do żywienia
kobiety w czasie ciąży.
Tylko, że w ciąży pozwalamy sobie na
pewne odstępstwa. Należą do nich słodycze, kawa z mlekiem,
niektóre przyprawy...
Do bardzo niebezpiecznych produktów
należą: alkohol, kofeina, mocne napary z herbaty, produkty z dużą
ilością konserwantów, fast foody.
Jak zatem się odżywiać?
Wielokrotnie słyszałam i czytałam,
że w pierwszych tygodniach warto odżywiać się delikatniej,
gotować, piec i parować jedzenie. Lekkostrawna dieta może uchronić
dziecko przed kolkami.
O wywoływanie kolek obwinia się takie
produkty jak:
śliwki,
wiśnie, gruszki, kapusta, fasola, soja, brokuły, kalafior, por,
czosnek, cebula, a także ciężkostrawne, smażone potrawy.
Układając jadłospis należy
uwzględnić piramidę zdrowego żywienia.
Głównym źródłem energii i
składników mineralnych będą produkty zbożowe: kasze,makarony,
pieczywo. Pieczywo powinno być ciemne, na zakwasie, z mąki razowej
lub żytniej. Wybierajmy pełnoziarniste makarony, nieoczyszczone
kasze, ryże. Dostarczą one wielu witamin i błonnika. Warto jeść
dużo ziemniaków, owoców i warzyw. Ziemniaki wymieniam oddzielnie,
ponieważ pozytywnie wpływają na organizm i wbrew pozorom nie
tuczą. Szczególnie parowane lub gotowane z dodatkiem jogurtu.
Żelaza dostarczą nam warzywa
strączkowe, delikatna wędlina, chude mięsa.
W każdym posiłku powinny się znaleźć
warzywa i owoce.
Dwa lub trzy razy w tygodniu należy
jeść ryby morskie.
Produkty mleczne warto je spożywać,
ale trzeba obserwować maluszka.
Skonkretyzujmy.
Bezpieczne owoce:
banany,
maliny, jeżyny, agrest, jabłka, brzoskwinie, arbuzy, melony
.
Ostrożnie
z:
truskawkami,
cytrusami, morelami, wiśniami, czereśniami, grejpfrutami,
poziomkami.
Bezpieczne
warzywa:
ziemniaki,
marchewka, pietruszka, buraki, ogórki, cukinia, kabaczek, dynia,
kukurydza, kalarepa, fasolka szparagowa, szpinak oraz wszystkie
rodzaje sałaty.
Ostrożnie
z:
kapustą,
kalafiorem,
grochem,
fasolą,
brokułem,
bobem.
Ryby,
które można i trzeba jeść:
pstrąg,
szprotka, karp, łosoś, sardynki, makrela.
Nabiał:
Jogurty
(najlepsze naturalne), maślanki, zsiadłe mleko, kefiry, sery białe
i żółte o niskiej zawartości tłuszczu, jajka.
Czym
doprawiać jedzenie:
natką
pietruszki, koperkiem, bazylią, oregano, majerankiem i tymiankiem.
Warto
kupić świeże przyprawy, ale nie warto popadać w paranoje i
tworzyć własnego ogródka.
W
Trakcie karmienia należy spożywać 5 regularnych posiłków,
których kaloryczność powinna być większa w pierwszych 6
miesiącach laktacji o ok. 500-600kcal a w kolejnych 6 miesiącach
ok. 300kcal.
I
tak na podstawie informacji zdobytych w szkole rodzenia oraz kilku
poradników dla mam przedstawiam mój pomysł na jednodniowy
jadłospis.
Śniadanie
omlet
z dwóch jajek ze szpinakiem i szynką, dwie kromki pieczywa
pełnoziarnistego posmarowanego prawdziwym masłem
II
śniadanie
koktajl
bananowy z jogurtem naturalnym
obiad
zupa:
krupnik na piersi z kurczaka
dorsz
gotowany na parze, ziemniaki, sałata z jogurtem naturalnym
podwieczorek
jabłko
kolacja
chleb
razowy/ graham z wędliną drobiową, sałatą i ogórkiem
Pamiętajmy
o picu wody. Dużej ilości wody mineralnej, szklanka do karmienia,
między posiłkami. Warto sięgać po kawę zbożową.
Będzie
smacznie
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz