piątek, 2 października 2015

Leniwe kluski z mąki razowej i kaszy jaglanej – KLUSECZKI JAGLANE

Uwielbiam klasyczne, leniwe kluski. Ostatnio spotkałam się z kilkoma ciekawymi sposobami na przygotowanie tego posiłku. W mojej głowie zrodził się pomysł na kluseczki jaglane.


Produkty:
ser twaróg półtłusty
około 2 szklanek kaszy jaglanej
mąka razowa (na oko)
jajko
sól
bułka tarta
masło

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną należy ugotować, a po ostygnięciu zblendować. Powstanie papka. Do zmielonej kaszy dodajemy jajko, ser biały i zaczynamy ugniatać ciasto. Mąkę razową dodajemy stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta, które z łatwością można zwałkować i pokroić. Przygotowane kluseczki gotujemy w osolonej wodzie. Ja próbowałam i kroiłam kluseczki, aż upewniłam się, że są idealne. Do kluseczek idealnie pasuje zasmażka z masła i bułeczki tartej. Do smaku kluski posypuje cukrem trzcinowym.

Smakują bardzo dobrze.

Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz