Leniwe kluski z mąki razowej i kaszy
jaglanej – KLUSECZKI JAGLANE
Uwielbiam klasyczne, leniwe kluski.
Ostatnio spotkałam się z kilkoma ciekawymi sposobami na
przygotowanie tego posiłku. W mojej głowie zrodził się pomysł na
kluseczki jaglane.
Produkty:
ser twaróg półtłusty
około 2 szklanek kaszy jaglanej
mąka razowa (na oko)
jajko
sól
bułka tarta
masło
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną należy ugotować, a po
ostygnięciu zblendować. Powstanie papka. Do zmielonej kaszy
dodajemy jajko, ser biały i zaczynamy ugniatać ciasto. Mąkę
razową dodajemy stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta, które z
łatwością można zwałkować i pokroić. Przygotowane kluseczki
gotujemy w osolonej wodzie. Ja próbowałam i kroiłam kluseczki, aż
upewniłam się, że są idealne. Do kluseczek idealnie pasuje
zasmażka z masła i bułeczki tartej. Do smaku kluski posypuje
cukrem trzcinowym.
Smakują bardzo dobrze.
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz