Pyszna zupka kalafiorowa
Kalafior, brokuł to warzywa, które po
prostu ciągle za mną chodzą. Delikatny krem kalafiorowy rozgrzewa
i dostarcza witamin.
Produkty:
marchew
pietruszka
seler
ząbek czosnku
ziemniaki (opcjonalnie)
kalafior
jogurt naturalny
przyprawy: curry, papryka słodka,
pieprz, sól, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy około 2 litrów
wody. Obrane: marchew, pietruszka, seler wrzucamy do wody i
zaczynamy gotowanie bulionu. Dodajemy liść laurowy, sól i pieprz.
Ząbek czosnku przypiekamy na patelni i dorzucamy do bulionu.
Wszystko gotujemy do zmięknięcia warzyw. Kalafior oczyszczamy i
przygotowujemy małe różyczki. W tym czasie można obrać 2-3
ziemniaki i pokroić w kostkę. Wszystko wrzucamy do bulionu i
gotujemy aż do zmięknięcia warzyw. Kiedy zupka przestygnie można
ja rozgnieść widelcem lub zblendować. Ja nie zabielam zup w
garnku, tylko dodaje jogurt naturalny bezpośrednio na talerz.
Smacznie i zdrowo.
Tak jak lubię.
Lisi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz