czwartek, 1 października 2015

Pyszna zupka kalafiorowa

Kalafior, brokuł to warzywa, które po prostu ciągle za mną chodzą. Delikatny krem kalafiorowy rozgrzewa i dostarcza witamin.

Produkty:
marchew
pietruszka
seler
ząbek czosnku
ziemniaki (opcjonalnie)
kalafior
jogurt naturalny
przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz, sól, liść laurowy



Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy około 2 litrów wody. Obrane: marchew, pietruszka, seler wrzucamy do wody i zaczynamy gotowanie bulionu. Dodajemy liść laurowy, sól i pieprz. Ząbek czosnku przypiekamy na patelni i dorzucamy do bulionu. Wszystko gotujemy do zmięknięcia warzyw. Kalafior oczyszczamy i przygotowujemy małe różyczki. W tym czasie można obrać 2-3 ziemniaki i pokroić w kostkę. Wszystko wrzucamy do bulionu i gotujemy aż do zmięknięcia warzyw. Kiedy zupka przestygnie można ja rozgnieść widelcem lub zblendować. Ja nie zabielam zup w garnku, tylko dodaje jogurt naturalny bezpośrednio na talerz.

Smacznie i zdrowo.
Tak jak lubię.


Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz