sobota, 24 października 2015

Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem.

Pierożki zjadłam na obiad, a część czeka w zamrażarce. W farszu nie ma cebuli, ponieważ może ona wzdymać małe dziecko.

Produkty:
Ciasto:
dwie szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Farsz:
kasza gryczana
ser biały półtłusty
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Do mąki z solą  stopniowo dodawałam wodę. Ciasto powinno być rozciągliwe i nie przyklejać się do wałka. Ciasto rozwałkowałam i za pomocą szklanki przygotowałam małe porcje na pierożki.
Kaszę gryczaną zblendowałam z białym serem. Dodałam pieprz i sól do smaku. Takim farszem wypełniłam ciasto. Pierogi gotowałam 25 minut w parowarze.

Jak zamrozić pierożki?
Na tacce wstawiłam pojedyncze sztuki do zamrażarki. Po godzinie przesypałam je do specjalnych woreczków i pozostawiłam w zamrażarce.

Bardzo smaczny obiad. Dla mamy karmiącej piersią będzie idealny z dodatkiem sałaty lub gotowanych warzyw.
Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz