środa, 23 listopada 2016

Zdrowa zapiekanka makaronowa z boczkiem

Nie wszystko co tłuste jest złe. Tłuszczyk jest nam potrzebny, szczególnie w zimowym okresie. Oczywiście nie nasz tłuszczyk na brzuchach, ale ten do jedzenia. Zjedzenie czegoś bardziej tłustego niż zwykle nie oznacza, że zrujnujemy swój organizm. Boczek można nazwać pewnego rodzaju przyprawą. Odrobina od czasu do czasu poprawi nam humor i doda energii.

Produkty:
- makaron razowy
- por
- pomidory 3-4 sztuki
- pieczarki 10 szt
- kilka plastrów boczku
- gęsta śmietanka
- sól
- pieprz
- masło
- ser tarty

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente. Weź tyle makaronu ile uważasz - u mnie było 3/4 paczki.
2. Warzywa oczyść, z pomidorów należy zdjąć skórę i wydrążyć pestki. Wszystkie warzywa pokrój.
3. Na łyżce masła podsmażamy por. Po chwili dodajemy pieczarki i podsmażamy kilka chwil odlewając wodę z warzyw. Po chwili dodajemy pomidory i zalewamy wszystko śmietanką. Doprawiamy do smaku.
4. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron razowy. Wszystko polewamy powstałym sosem i posypujemy serem.
5. Na patelni podgrzewamy boczek i kroimy go na małe kawałki. Posypujemy nim zapiekankę.
6 Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach do 20 minut.

Nie ma fotki, bo już zjedzona.
W końcu pyszna była.
Lisi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz